17-21.12.2012 Свято Миколая

2012-12-19

/Files/images/св.jpg

19 грудня - День святого Миколая

Дев'ятнадцятого грудня - день святого Миколая. В Україні цей великий святий став прототипом міфічної фігури Діда Мороза (Санта Клауса). Св. Миколай також відомий під іменами: Міколай, Міклаш, Йолупукі, Сейнт Ніколаус, Сантаклос, Фадер Крісмас, Пер Ноель, Сінтер Клаас.

Св. Миколай опікується воїнами, водіями і мандрівниками,допомагає бідним у скруті, вважається покровителемдітей та студентів, моряків, торговців та лучників.

Свято св. Миколая має ще й назву Миколи Теплого. Воно сягає традицій стародавнього культу дохристиянського бога Велеса. Інший відбиток первісних вірувань на постаті Св. Миколая - перегукування постаті Миколая із уособленнями грецького Посейдона та римського Нептуна.

Це веселе народне свято. Колись господарі у цей день варили пиво, скликали гостей, гуляли, веселилися. А по обіді запрягали найкращі коні в "козирки" і з піснями та веселими вигуками їздили навколо села - "бо треба ж знати, чи слизький сніг цього року випав!"

Варити пиво на "Миколи" - дуже давній звичай. В колядках пивоваріння показано як один із тих сакральних звичаїв, на яких "держиться світ".

На Харківщині існував звичай святкувати триденні Миколині святки, на які варили кутю і узвар, щоб у наступному році забезпечити врожай на жито й плоди.

На всій території України влаштовували заздравні обіди на честь Миколая Угодника з приготуванням ритуального пива й медів.

На Поділлі хто першим прийде зранку до хати, той буде першим "полазником". "Полазами" вважаються чотири дні в році: Введення, Миколая, Анни і Різдво або Новий рік - четвертий і останній "полаз". В ці дні також першим перейти подвір'я має господар, не хто інший. Кожен господар встає в цей день раніше, ніж звичайно, і йде дати худобі їсти. Прийшовши до хліва, поздоровляє німину словами: "Дай, Боже, добрий день, щобись худібонька здорова була та й я з тобою ще й зі своєю жоною!"

На Київщині хазяїн, прийшовши цього дня із церкви, брав миску зі свяченою водою, паляницю з грудочкою солі, квача з різного зілля, ішов кропити господу, худобу та збіжжя, примовляючи: «Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого лиха!».

В народних переказах святий Миколай боронить людей перед стихійним лихом, а найбільше на воді. Всі одеські рибалки в своїх куренях мали образ святого Миколая. Вихоячи в море на промисел, рибалки завжди брали з собою образ святого чудотворця.

Та передусім це найбажаніший день у році для дітлахів. Напередодні свята діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам. У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде подарунок, а чи, можливо, різка? Бо чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик. Ця різочка є своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.

Ось так в ніч на 19 грудня до кожної дитинки приходить Святий Миколай і кладе під подушкуподарунки.

В сучасні часи з’явилась добра традиція – саме у день святого Миколая опікуватись сиротами та знедоленими дітьми, даруючи їм подарунки.

Кiлькiсть переглядiв: 250

Коментарi

  • Luca

    2013-09-06 23:29:55

    Hahhhaaa. I'm not too bright today. Great post! http://barswgeiu.com [url=http://troczyhnsml.com]troczyhnsml[/url] [link=http://vzfzai.com]vzfzai[/link]...

  • Chantal

    2013-08-29 17:25:36

    A bit suerpisrd it seems to simple and yet useful....

  • Christian

    2013-08-26 19:30:23

    I've been lonkoig for a post like this forever (and a day) http://stkvlvsob.com [url=http://pbfqxnjeiaq.com]pbfqxnjeiaq[/url] [link=http://hapyvcp.com]hapyvcp[/link]...

  • Mimoun

    2013-08-26 07:15:22

    I'm impressed! You've managed the almost imbepsislo....

  • Rasmiana

    2013-08-25 01:35:40

    This info is the cat's paaamjs!...